Geldzaken na de scheiding

15/10/2018

Geldzaken na de scheiding

Partneralimentatie

Na de scheiding ontstaan er twee huishoudens. Waar je tot voor kort je kosten samen kon delen houdt dat nu op. Ieder heeft minder geld om uit te geven. En als een van de partners een stuk minder aan inkomen heeft dan de andere, dan kan deze eerste recht hebben op partneralimentatie en andere regelingen voor ouders met minder inkomen.

Als ex-partners moet je elkaar ook na de scheiding onderhouden, in ieder geval als je gehuwd was of een geregistreerd partnerschap had. Dat is wettelijk zo geregeld. Bij alleen samenwonen, dan heeft de ex-partner geen recht op partneralimentatie.

De duur van de alimentatieplicht kan je zelf afspreken maar is maximaal 12 jaar. Verder vervalt de plicht als de partner die alimentatie ontvangt gaat trouwen of samenwonen. En als het huwelijk korter dan vijf jaar duurde en er zijn geen kinderen bij betrokken, dan duurt de alimentatieplicht maximaal zo lang als het huwelijk heeft geduurd.

Kinderalimentatie

Als ouders ben je verplicht om ook na de scheiding de kosten van de verzorging van de kinderen te betalen. Wil je met je ex-partner allebei voor de kinderen gaan zorgen dan kan dat via co-ouderschap. De kinderen wonen dan 50/50 bij jou zelf en je ex-partner. Ook de kosten deel je samen, ieder betaalt de helft of naar draagkracht. In het laatste geval dien je wel ieder jaar de inkomensgegevens naast elkaar te leggen om de verdeelsleutel te bepalen.

Een andere optie is de alimentatieregeling. Dat houdt in dat de kinderen na de scheiding bij een van de ouders wonen en regelmatig bij de andere ouder zijn. Vaak is dat dan een keer per twee weken een weekend. Diegene waar de kinderen het meest zijn, betaalt de meeste uitgaven voor de kinderen, de ex-partner betaalt dan kinderalimentatie.

Samen spreek je de hoogte van het bedrag aan kinderalimentatie af. De alimentatie wordt berekend door te kijken naar de kosten van de kinderen vóór de scheiding. Het mag namelijk niet teveel gaan afwijken qua levensstandaard.

De alimentatieplicht voor de kinderen stopt als ze de leeftijd van 21 jaar bereiken, of als ze al voor die tijd financieel zelfstandig zijn door bijvoorbeeld een baan of een uitkering.

Kinderbijslag

Indien je recht hebt op kinderbijslag dien je na de scheiding een wijzigingsformulier in te sturen naar de Sociale Verzekeringsbank. De ouder die de kinderen verzorgt, vraagt de kinderbijslag aan en ontvangt deze ook.

Toeslagen Belastingdienst

Bij een lager inkomen heb je vaak recht op toeslagen. Je hebt bijvoorbeeld zorg-, huur-, kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget. Op de site www.toeslagen.nl kan je een proefberekening maken om te kijken of je hiervoor in aanmerking komt en het ook aanvragen.


Wij maken berekeningen van partneralimentatie en kinderalimentatie. Hierbij houden wij ook rekening met de kinderbijslag en overige toeslagen. Of heeft u graag dat we in overleg met u het ouderschapsplan opstellen? We zijn u graag van dienst. Bel naar 0413 34 18 57 voor meer informatie.