Na scheiding met de minderjarige kinderen op vakantie?

24/07/2017

Het is weer vakantie tijd en iedereen verlangt naar de zon, zee en het strand. Volop worden er vakantieplannen gemaakt. Natuurlijk gaat uw kind dan mee. Maar mag u zomaar uw minderjarige kind meenemen op vakantie als u gescheiden bent? In dit blogartikel komt u erachter hoe het precies zit!

Wanneer u een minderjarige kind heeft, bent u verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Hierin zijn afspraken gemaakt over de verzorging en opvoeding van het kind. Ook staat er een omgangsregeling in, zodat voor iedereen duidelijk is waar het kind verblijft. Er wordt een schema gemaakt waarin staat aangegeven op welke dagen het kind bij de moeder of vader verblijft. Wij raden u aan om in het ouderschapsplan ook te vermelden hoe het zal gaan tijdens vakanties. Dan kan er geen misverstand ontstaan wanneer u met uw kind(eren) op vakantie wilt gaan.

Geen afspraken gemaakt

Heeft u geen afspraken over de vakantie gemaakt? Dan gelden dezelfde regels, die buiten de vakanties van toepassing zijn. Natuurlijk kan er in overleg ook afspraken worden gemaakt voor de betreffende vakantie.

Reizen naar het buitenland met uw kind

Wilt u naar het buitenland gaan met uw minderjarige kind? Dan zal u van tevoren aan de andere ouder toestemming moeten vragen. Hierbij is het verstandig om de toestemming schriftelijk te maken. Wanneer de douane bij het uitreizen dan een controle uitvoert, kunt u aantonen dat de ander toestemming heeft gegeven. Zo voorkomt u onnodige en vervelende conflicten, zoals het missen van de vlucht omdat u niet wordt toegelaten in het vliegtuig zonder de juiste papieren.

Op de website van de Rijksoverheid treft u een formulier ''toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland'' dat u zou kunnen gebruiken.

Natuurlijk kunnen wij u helpen bij het opstellen van een goed en doordacht ouderschapsplan. Hierin worden ook afspraken gemaakt over vakanties en reizen naar het buitenland. Maak daarvoor een afspraak met onze familie mediator die denkt aan de belangen van uw kinderen.

Meer informatie over echtscheiding?

Heeft u vragen over echtscheiding? Neem gerust contact met ons op! U kunt een mail sturen naar secretariaat@dekleijne-janssen.nl of door te bellen via 0413 - 34 18 57.